Martin Šíl | Tvorba webových stránek
Zpět na blog

7 základních principů web designu, které by každý měl znát

Avatar uživate Martin Šíl - Tvorba webových stránekMartin Šíl
Publikováno16.8.2024 9:47
7 základních principů web designu, které by každý měl znát

Web design je proces návrhu vzhledu webových stránek. Tato disciplína úzce souvisí s analýzou a návrhem uživatelského zážitku (UX) a přípravou vhodného grafického zpracování (UI).

Hlavním cílem web designu je vytvořit stránku, která je nejen atraktivní, ale i přehledná a snadno použitelná. Dnes je web design vnímán jako komplexní proces, který zahrnuje spolupráci řady specialistů, jako jsou UI/UX designéři, copywriteři, programátoři a SEO odborníci.

Web design pro začátečníky

Pokud začínáte s web designem, prvním krokem je pochopení základních principů a standardů. Důležité je naučit se vytvářet přístupné a použitelné weby na všech zařízeních, od počítačů po mobilní telefony a tablety.

Klíčovým faktorem je také správná informační struktura, která organizačně a hierarchicky rozčleňuje obsah webu. Je také nutné znát respektování stylistických a typografických pravidel, které souvisí s vizuální konzistencí stránek.

Software pro design webu

Základy web designu můžeme zvládnout i s papírem a tužkou, kde je také dobré začít, ale pro digitální verzi návrhu je potřeba využívat grafické editory.

Mezi doporučované programy patří Adobe XD, Figma a Framer. Každý software má své specifické výhody, které pomáhají designérům při tvorbě kvalitního a efektivního webového designu. Volba tedy záleží na tom co vám osobně vyhovuje.

Tip: Z mých zkušeností je nejlepší volbou Figma. Figma je cloudový vektorový software, který je zdarma. Díky svému snadnému ovládání se v něm dokáže orientovat i nováček.

Co je to UI a UX ve web designu?

UI (User Interface) a UX (User Experience) jsou dva klíčové pojmy ve web designu, které se navzájem doplňují a společně usilují o vytvoření zajímavého a funkčního webu.

  • UI se zabývá vzhledem webových stránek a interaktivními prvky, jako jsou tlačítka, šipky, a inputy.

  • UX se zaměřuje na celkový uživatelský zážitek při procházení webu. Jedná se o analýzu a optimalizaci informací, struktury a intuitivity webu, aby mohl být používán snadno a bez problémů. Jednoduše řečeno: aby uživatel snadno našel to co potřebuje.

Responzivní web design

Responzivní web design zajišťuje, že webové stránky budou zobrazovány správně na všech zařízeních, bez ohledu na jejich velikost nebo rozlišení displeje.

Základní principy web designu

  1. Při tvorbě webu je důležité mít jasně definovanou cílovou skupinu a přizpůsobit jí obsah a vizuální formu webu. Pro představu: Kdyby web https://www.angrybeards.cz/ byl v růžových barvách Hello Kitty, asi by to s jejich cílovou skupinou a značkou nedávalo smysl.

  2. Web design není jen o estetice, ale jde o kombinaci vzhledu a efektivity. Kvalitní design by měl napomáhat uživateli se orientovat stránkou, aby jednoduše našel to co potřebuje, nebo to co mu chcete ukázat.

  3. V dnešní době většina provozu na webu je z mobilních zařízení, takže doporučuji upřednostnit prvně mobilní verzi před tou desktopovou, či tabletovou.

  4. White-space, neboli prázdné místo, je ve web designu klíčovým prvkem, který pomáhá zlepšit vstřebaní obsahu. Příliš přeplněný obsah je pro návštěvníky zahlcující.

  5. Design stránky by měl být konzistentní ať už se jedná o písmo, barvy či grafické elementy, tak samotné odsazování prvků.

  6. Sekce by měly být pro uživatele jednoduché na skenování. My jakožto lidé skenujeme věci zig-zag, zleva doprava. Rozložení prvků na stránce by tedy mělo vyhovovat tomuto vzoru.

  7. SEO, čili optimalizace pro vyhledávače, je komplexní součástí web designu. Již při tvorbě návrhu webu je doporučené brát v potaz SEO a vkládat do nadpisů a obsahu vhodná klíčová slova.

Trendy v web designu pro rok 2024

Web design je dynamicky se rozvíjející obor, a tak každý rok přináší nové trendy, které ovlivňují vzhled a funkčnost webů. Mezi významné trendy pro rok 2024 patří:

  • Animace při scrollování stránky

  • Integrace chatbotů

  • Minimalistický a retro styl

  • Zaoblené rohy

  • Efekt zrnitosti

Shrnutí

Web design není jednoduchý a naučit se veškeré koncepty trvá nějakou dobu. Nejlepším učitelem je praxe, u web designu to platí dvojnásobně. Pokud se chcete v designování zlepšovat, ať už jako začátečníci, nebo pokročilí, musíte zapnout software a designovat a designovat.

Pokud se nechcete učit veškeré koncepty a hledáte zkušeného web designera pro svůj projekt, scrollněte níže a stiskněte tlačítko "Zobrazit".

Pomohu oživit váš podnik

Vytvořím vám úspěšné webové stránky, které zapůsobí, přinesou vám více poptávek a zvýší tím příjmy.

Zobrazit