Martin Šíl | Tvorba webových stránek
Zpět na blog

Co je to software as a service? (SaaS)

Avatar uživate Martin Šíl - Tvorba webových stránekMartin Šíl
Publikováno14.8.2024 9:21
Co je to software as a service? (SaaS)

Software jako služba (SaaS), neboli Software as a Service, je inovativní model poskytování softwaru, který v posledních letech získává na popularitě. Tento model umožňuje uživatelům přistupovat k aplikacím a dalším softwarovým nástrojům prostřednictvím internetu, často bez nutnosti jejich instalace na lokálních zařízeních. SaaS přináší několik klíčových výhod jak pro podniky, tak pro jednotlivce, a transformuje způsob, jakým přemýšlíme o softwaru.

Jak „software as a service“ funguje?

V tradičním modelu softwarového vybavení bylo nutné zakoupit licenci na software, který byl poté instalován na každém zařízení individuálně. Tento přístup vyžadoval nejen značné počáteční investice, ale také nákladnou správu a pravidelné aktualizace. Na rozdíl od toho SaaS umožňuje uživatelům přístup k softwaru prostřednictvím webového prohlížeče, kde je software hostován na serverech poskytovatele služby. Uživatelé tak mají možnost přistupovat k aplikacím kdykoli a odkudkoli, kde mají připojení k internetu.

Mezi běžné příklady SaaS aplikací patří e-mailové služby, jako je Outlook nebo Gmail, nástroje pro spolupráci, jako je Slack, a podnikově orientované aplikace, jako jsou CRM systémy (řízení vztahů se zákazníky) nebo ERP systémy (plánování podnikových zdrojů).

Historie SaaS

Pojem Software jako služba se začal formálně objevovat koncem 90. let 20. století, přičemž průkopníkem v této oblasti byla společnost Salesforce, která v roce 1999 představila první SaaS CRM systém. Od té doby se trh se SaaS rychle rozrůstá a stává se nepostradatelnou součástí moderního podnikání.

Vývoj SaaS byl umožněn především díky rozvoji cloud computingu, který poskytuje technologické služby prostřednictvím internetu, včetně přístupu k datovým úložištím, síťovým službám a serverům. Tento přístup umožnil organizacím snadno škálovat své IT potřeby bez nutnosti rozsáhlých investic do hardwaru.

Výhody software as a service

Model SaaS přináší uživatelům mnoho výhod:

  1. Nižší počáteční náklady: U SaaS není nutné investovat do drahých softwarových licencí a hardwaru. Uživatelé platí pouze za služby, které skutečně využívají, a to formou předplatného.

  2. Rychlá implementace a aktualizace: Aplikace jsou přístupné okamžitě po registraci a poskytovatel se stará o jejich údržbu a pravidelné aktualizace.

  3. Mobilita a přístup odkudkoli: SaaS aplikace jsou přístupné prostřednictvím webového prohlížeče, což umožňuje uživatelům přístup k aplikacím a datům z jakéhokoli zařízení připojeného k internetu.

  4. Snadná škálovatelnost: SaaS umožňuje snadné přidání nových uživatelů nebo zvýšení kapacity bez nutnosti investic do nové infrastruktury.

  5. Průběžná podpora a bezpečnost: Poskytovatelé SaaS zajišťují nejen provoz aplikace, ale také její zabezpečení a technickou podporu, což eliminuje potřebu interního IT personálu.

Omezení a výzvy SaaS

Přestože SaaS přináší mnoho výhod, existují i určité výzvy a omezení spojené s jeho použitím:

  1. Bezpečnost dat: Ukládání dat na serverech třetí strany může vyvolávat obavy o jejich zabezpečení. Je proto důležité vybrat důvěryhodného poskytovatele, který splňuje všechny bezpečnostní standardy.

  2. Závislost na internetovém připojení: Výkon SaaS aplikací může být ovlivněn rychlostí a stabilitou internetového připojení.

  3. Omezená kontrola: Uživatelé mají menší kontrolu nad samotnou aplikací a jejím prostředím, což může být nevýhodou pro organizace s velmi specifickými požadavky.

  4. Problémy s přizpůsobením: I když mnoho SaaS aplikací nabízí široké možnosti přizpůsobení, může být někdy obtížné je přizpůsobit specifickým potřebám podniku.

Příklady populárních SaaS aplikací

Mezi nejpopulárnější SaaS aplikace patří:

  • Salesforce: Průkopník v oblasti CRM řešení.

  • Microsoft 365: Kancelářský balík aplikací dostupný v cloudu.

  • Google Workspace: Sada nástrojů pro spolupráci a produktivitu.

  • Dropbox: Služba pro sdílení a ukládání souborů.

  • Slack: Nástroj pro týmovou komunikaci.

Software jako služba (SaaS) představuje revoluční způsob, jakým organizace mohou přistupovat k softwarovým řešením. Tento model poskytuje flexibilitu, úsporu nákladů a snadný přístup k moderním aplikacím, což z něj činí atraktivní volbu pro firmy všech velikostí. Přestože SaaS přináší určité výzvy, jeho výhody výrazně převažují, a proto se očekává, že jeho význam bude v nadcházejících letech nadále růst.

Pomohu oživit váš podnik

Vytvořím vám úspěšné webové stránky, které zapůsobí, přinesou vám více poptávek a zvýší tím příjmy.

Zobrazit