Martin Šíl | Tvorba webových stránek
Zpět na blog

Co jsou to webové aplikace a jak dokážou přispívat vašemu podnikání?

Avatar uživate Martin Šíl - Tvorba webových stránekMartin Šíl
Publikováno15.8.2024 5:21
Co jsou to webové aplikace a jak dokážou přispívat vašemu podnikání?

Webová aplikace je software, který běží na vzdáleném počítači (serveru) a vy jakožto uživatel přistupujete k němu přes webový prohlížeč. To vám umožňuje provádět různé úkoly, od jednoduchého odesílání formulářů až po komplexní řízení projektů.

Na rozdíl od tradičních desktopových aplikací není třeba nic instalovat, což znamená, že jsou přístupné odkudkoliv a kdykoliv, pokud máte připojení k internetu.

Pro webové aplikace existuje mnoho možností využití. Já je osobně dělím na interní a externí podle jejich použití:

  • Interní může být aplikace, která zjednoduší a zefektivní specifické procesy uvnitř podniku, jako je správa zásob, řízení projektů, fakturace nebo komunikace mezi týmy.

  • Externí aplikaci se dá využít k nabízení digitálních produktů a služeb, například online kurzů nebo jako základ pro model Software as a Service (SaaS).

Jednoduše řečeno interní vám pomůže s procesy uvnitř podniku a externí vám pomůže prodávat vaše služby veřejnosti. Samozřejmě lze mít webovou aplikaci která kombinuje tyto dva koncepty.

Rozdíl mezi webovou aplikací a webovou stránkou

Rozdíl mezi webovou aplikací a klasickou webovou stránkou může být na první pohled nejasný, ale je zásadní.

Klasická webová stránka je obvykle statická a slouží především k poskytování informací. Představte si ji jako digitální brožuru nebo vizitku vaší firmy. Na druhé straně webová aplikace je dynamická a interaktivní, což znamená, že umožňuje uživatelům provádět různé akce a manipulovat s daty.

Například, pokud máte e-shop, vaše hlavní webová stránka může obsahovat informace o produktech a kontaktní údaje. Webová aplikace by však umožňovala zákazníkům produkty objednávat, platit online, sledovat stav objednávky a dokonce i hodnotit produkty.

Jaké jsou výhody využívání webových aplikací v podnikání

Pokud se bavíme o používání již vytvořených webových aplikací pomocí platebního modelu SaaS, tak tyto webové aplikace přináší značné výhody, především v oblasti efektivity a automatizace.

Díky nim mohou zaměstnanci snadno sdílet informace a spolupracovat na projektech v reálném čase, což vede k rychlejšímu rozhodování a lepší koordinaci.

Webové aplikace také umožňují automatizaci rutinních úkolů, jako je například generování a odesílání faktur, čímž šetří čas na důležitější činnosti. Navíc mohou propojit různé firemní systémy, například CRM a ERP, do jednoho integrovaného řešení, což zjednodušuje správu a zvyšuje přehlednost.

Na druhé straně vlastní webové aplikace vytvořené na míru nemají skoro žádný limit a dokážou vám pomoct s jakýmkoliv interním či externím procesem. Cokoliv na co si pomyslíte je ve světě programování možné. Nevýhodou je velká cena za vytvoření takové aplikace, která se může pohybovat v řádech stovek až milionů korun.

Vyplatí se vývoj vlastní webové aplikace pro menší firmy a podnikatele?

Investice do vývoje webové aplikace na míru může být pro mnoho menších firem a podnikatelů značně finančně náročná. Náklady na takový projekt se často pohybují v řádu stovek tisíc korun. Proto je nezbytné pečlivě zvážit, zda tato investice přinese dlouhodobou hodnotu a skutečně podpoří růst a efektivitu podnikání.

Pro menší firmy a podnikatele se častěji jeví jako výhodnější řešení využití již hotových platforem, které jsou dostupné na trhu jako SaaS. Příkladem mohou být e-shopové platformy jako Shopify nebo Shoptet, Herohero pro vytváření exkluzivního obsahu, či Mioweb pro vytváření online kurzů. Tyto platformy nabízejí funkční, cenově dostupné řešení, které lze rychle implementovat a okamžitě začít využívat. Nevýhodou však může být jejich omezená flexibilita – uzavřenost těchto systémů znamená, že možnosti úprav a rozšíření jsou omezené.

Na druhou stranu, webová aplikace na míru může být pro menší firmy a podnikatele ideálním řešením, pokud mají specifické potřeby nebo vizi, kterou hotové platformy nedokážou naplnit. Taková aplikace může být navržena přesně podle požadavků firmy, což umožňuje plnou kontrolu nad funkcionalitou a budoucím rozvojem. I když je počáteční investice vyšší, může se tato volba vyplatit, pokud se očekává dlouhodobý růst firmy a potřeba škálovat nebo přizpůsobovat aplikaci novým obchodním příležitostem.

Z dlouhodobého hlediska se také investice do webové aplikace může vyplatit. Většina předpřipravených krabicových řešení si na větším rozsahu účtují několik tisíc korun měsíčně a pokud takovýchto služeb máte několik, ročně se takováto částka může vyšplhat do větších sum. Samozřejmě webové aplikace je také potřebují udržovat, ale jakmile zaplatíte jednorázovou částku za vytvoření další měsíční poplatky nejsou až tak značné.

Postup při vývoji webové aplikace

Prvním krokem je identifikace potřeb vaší firmy. Co chcete dosáhnout? Jaké procesy lze zefektivnit? Jaké problémy chcete vyřešit? Důležité je si klást opravdu hodně otázek.

Druhým krokem je najít spolehlivého dodavatele a svojí vizi mu dopodrobna popsat. Tento krok je opravdu klíčový, pakliže vašemu dodavateli přesně nepopíšete svojí vizi tak, aby ji pochopil, může se stát, že vytvoří něco co se neshoduje s vaší vizí.

Jste menší firma nebo podnikatel a hledáte zkušeného dodavatele webových aplikací s vynikajícím poměrem cena/výkon? Jste na správném místě. Stačí sjet o kousek níž a kliknout na tlačítko „Zobrazit“.

Pomohu oživit váš podnik

Vytvořím vám úspěšné webové stránky, které zapůsobí, přinesou vám více poptávek a zvýší tím příjmy.

Zobrazit